“Türk Telekom’un Akıbeti Ne Olacak”

Türk Telekom’u Soyanlar Neden Yargılanmıyor? Türkiye’nin en başarısız ve skandal özelleştirmesi olan Türk Telekom ile ilgili gelişmeler devam ediyor. İYİ Parti Grup başkan Vekili Lütfü Türkkan, Türk Telekom’u zarar sokan..

“Türk Telekom’un Akıbeti Ne Olacak”

Türk Telekom’u Soyanlar Neden Yargılanmıyor?

Türkiye’nin en başarısız ve skandal özelleştirmesi olan Türk Telekom ile ilgili gelişmeler devam ediyor. İYİ Parti Grup başkan Vekili Lütfü Türkkan, Türk Telekom’u zarar sokan ve arkasında 4,7 milyar dolar borç bırakarak Türkiye’yi terk eden Harir ailesinin ve şirket yöneticilerin gerçekleştirdikleri yolsuzluk ve skandallara rağmen hala yargılanmamasını meclis gündemine taşıdı.

Organize Soyulan Türk Telekom’un Akıbeti Ne Olacak?

Hariri ailesi tarafından borçlandırılıp içi boşaltılarak bırakılan Türk Telekom şuan borçları yüzünden bankaların eline düşmüş durumda. 2026 yılında özelleştirilen %55 hissesinin akıbeti ise belirsizliğini koruyor. Şirketin geleceğinin ne olacağı sorusunu gündeme getiren İYİ Partili Türkkan; 2005 yılında 21 yıllığına özelleştirilen şirket kamuya; şebeke ve teçhizatı kullanılabilir, yatırımlarıyla büyümüş ve borçsuz bir şekilde 2026 yılında teslim edilmek üzere %55 hissesi Oger Telekom A.Ş’ye devredilmişti. İYİ Partili Türkkan hiçbir özelleştirme taahhütünü yerine getirmeyen ve arkasında 4,7 milyar dolar borç ve Türk Telekom’a ait temettüleri alarak Türkiye’den ayrılan OTAŞ ve Oger Telekom’un yöneticileri hakkında hiçbir işlem başlatılmamasını meclis gündemine taşıdı. Dönemin Türk Telekom Başka Yardımcısı olan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a, ve Türk Telekom’un soyulmasın a seyirci kalan Adalet, Hazine ve Maliye, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlıklarına soru önergesi vererek Türk Telekom yolsuzluğunu tekrar gündeme getirdi.  Türkkan önergesinde Türk Telekom’u zarara uğratan ve alacaklı bankalara devretmek zorunda bırakan OTAŞ’ın sahibi Oger Telekom şirketinin Başkanı Moammed Hariri ve Başkan Yardımcısı Khaled Hussain Al-Biyari’nin hakkında herhangi bir inceleme ve soruşturma başlatılmış mıdır? Bu kişilerin 21 yıllığına devraldıkları Türk Telekom şirketini borçlandırarak zarara uğratıp Türkiye’deki operasyonlardan çekilip gitmelerine nasıl izin verilmiştir? sorularını da gündeme taşıdı.

Türkkan ayrıca Türk Telekom’daki gelişmelere seyirci kalan bakanlıklara ise bunun nasıl gerçekleştiği sordu. 21 yıllığına devredilen Türk Telekom’a ait usulsüz bir şekilde satılan Gayrimenkul ve arsalar hakkında da Türkkan bu satışlardan kamuya ödeme yapılıp yapılmadığını da sordu.

Organize Skandallar Zinciri

2005 yılında Suudi Oger 21 yıllığına devraldığı Türk Telekom’u rehin alarak şirketi 2007’de borçlandırmış, borçlarını ödemediği yetmezmiş gibi 2013 yılında Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası’nın oluşturduğu konsorsiyumdan 4,7 milyar dolar tutarında yeni kredi kullanımı gerçekleştirmişti. Suudi Oger Telekom ise Türkiye’deki şirketi OTAŞ yerine Türk Telekom üzerinden kullanım sağladığı kredilerle birlikte şirketi 2018 yılında alacaklı olan bankaların oluşturduğu Levent Yapılandırma Yönetimine devrederek Türkiye’deki operasyonlarından çekildi. Türk Telekom’u rehin alarak kredileri kullanan ve şirketin temettülerini de kullanan Oger Telekom ve yöneticileri hakkında ise herhangi bir hukuki ve adli işlem ise başlatılmadı.

Türkkan’ın Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Bakanları terletecek soruları ise şu şekilde;

  • OTAŞ, 2026 yılında özelleştirme süresinin bitimi yani sözleşme sonunda Türk Telekom’u devlete borçsuz bir şekilde iade etmesi gerekirken 3,790 milyon dolar finansal borçla Levent Yapılandırma Yönetimi’ne devredilmiştir. Taahhütünü yerine getiremeyen ve 2026 yılında kamuya geri devredilmesi gereken şirketi zarara sokan Suudi Oger Telekom şirketi ve yöneticileri hakkında herhangi bir adli işlem başlatılmış mıdır? Haklarında açılan hukuk veya ceza davası bulunmakta mıdır?
  • Türk Telekom’u zarara uğratan ve alacaklı bankalara devretmek zorunda bırakan OTAŞ’ın sahibi Oger Telekom şirketinin Başkanı Moammed Hariri ve Başkan Yardımcısı Khaled Hussain Al-Biyari’nin hakkında herhangi bir inceleme ve soruşturma başlatılmış mıdır? Bu kişilerin 21 yıllığına devraldıkları Türk Telekom şirketini borçlandırarak zarara uğratıp Türkiye’deki operasyonlardan çekilip gitmelerine nasıl izin verilmiştir?
  • Şirketi zarar ettiren, zarar etmesine seyirci kalan ve kusuru bulunan dönemin Türk Telekom yönetim kurulu üyeleri hakkında herhangi bir soruşturma ve inceleme başlatılmış mıdır? Bu kişiler hakkında herhangi bir hukuk ve ceza davası bulunmakta mıdır?
  • OTAŞ’ın 2006 ile 2014 sonuna kadar Türk Telekom’dan elde ettiği kâr, 11 milyar 822 milyon dolardır.Bu tutarın 6 milyar 614 milyon dolarlık temettüsü Suudi Oger Telekom tarafından kullanılmıştır. Bugüne kadar Türk Telekom’un kamudaki hisseleri adına Hazine ve Maliye Bakanlığına ne kadar bir ödeme yapılmıştır? 
  • 2007 yılında OTAŞ Türk Telekom’dan dolayı kalan 4,3 milyar dolarlık özelleştirme tutarını dönemin Hazine Bakanlığına yine dönemin Başbakanı’nın talimatıyla peşin yatırmıştır. Türk Telekom’u borçlandırarak kullandırılan kredi hangi bankalardan temin edilmiştir? 2007 yılı sonrasında kredi borçlarını ödeyemeyen OTAŞ, hangi teminatları göstererek 4,3 milyar dolar kredi kullanabilmiştir?
  • OTAŞ, Türk Telekom’a ait gayrimenkul, çeşitli mülk ve arazilerin satışından ne kadar gelir elde etmiştir?
  • 2026 yılında şirketi devretmesi gereken OTAŞ, kendisine ait olmayan ve geçici olarak devredilmiş olan mülkleri satmıştır. Bu satışlardan kamuya herhangi bir ödeme yapılmış mıdır? Bu satışa göz yumanlar hakkında herhangi bir işlem başlatılmış mıdır?
  • Türk Telekom özelleştirilirken OTAŞ’a şirket kasasında bulunan net 2 milyar dolar karıyla birlikte devredilmiştir. Borçlarından ötürü borçlu olduğu bankaların kurduğu ortak yönetime devredilmek zorunda kalan Türk Telekom’dan dolayı oluşan kamu zararı ne kadardır?
  • Akbank, Garanti bankası ve İş Bankası konsorsiyumu tarafından OTAŞ’tan devralınan Türk Telekom’un  %55 hissesinin geleceği hakkında Bakanlığınız tarafından herhangi bir plan, program bulunmakta mıdır?
  • Levent Yapılandırma Yönetimi tarafından borçları karşılığı devralınan ve işletilen Türk Telekom’un borçlarının tahsili sürecinin sonunda Türkiye Varlık Fonu’na devredilmesi düşünülmekte midir? Düşünülmekte değilse 2026 yılına kadar özelleştirilen şirketin 3. kişilere devri söz konusu mudur? Süreç borçların tahsilinden sonra nasıl ilerleyecektir?

 

 

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL