Quick Sigorta dünyanın ilk otonom otobüs teknolojisine yatırım yapıyor! Sigorta sektöründeki inovatif uygulamalarının yanına başarılı yatırımlarını da ekleyen Quick Sigorta, 2018 yılında kurulan Amerika merkezli Türk teknoloji şirketi olan ADASTEC’in,..
Sigorta sektöründeki inovatif uygulamalarının yanına başarılı yatırımlarını da ekleyen Quick Sigorta, 2018 yılında kurulan Amerika merkezli Türk teknoloji şirketi olan ADASTEC’in, Seviye 4 otonom araç projesine yatırım yapıyor.
Toplu taşıma operasyonlarını daha verimli, daha konforlu ve daha güvenli hale getirmek hedefiyle yola çıkan ADASTEC, geliştirdiği Seviye 4 Otonom Sürüş Yazılım Platformu ile “toplu ulaşımı” çağın ötesine taşımayı hedefliyor. ADASTEC’in toplu taşıma araçlarına dördüncü seviye otonom sürüş özelliği sağlayan yazılım, seri üretimine geçilen ilk yazılım ürünü olma özelliği taşıyor. Ayrıca ADASTEC, yakın zamanda Norveç’in Stavanger şehrinde liman ile şehir merkezi arasında belediyenin toplu taşıma operasyonunu da gerçekleştirmeye başladı.
Quick Sigorta’dan büyük teknoloji hamlesi
Geçtiğimiz günlerde bir TV programına ADASTEC kurucularından Atalay Taşkoparan ile birlikte konuk olan Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar, “Teknolojiyle dirsek teması kuran bir dünyada yaşıyoruz. Yakın zamanda dünyanın pek çok şehrinde elektrikli ve otonom araçlar toplu taşımada daha çok kullanılacak. Otonomi projelerini destekleyen ülkeler, ulaştırma bakanlıkları, belediyeler, toplu taşıma otoriteleri ve şirketleri; bu alanda standartları oluşturmak, hizmeti şekillendirmek ve bunu ilk uygulayan olmak için yarışıyorlar. Tamamıyla yapay zekâ üzerine kurulmuş bir yazılıma yatırım yaparak, biz de inovatif projeleri destekleyip, dünya vizyonunun takipçisi olmaya devam edeceğiz” dedi.
Quick Sigorta kasko sigortalarının geleceğini yazıyor
Programda otonom araçların nasıl sigortalanacağı hakkında sorulan soruya yanıt veren Ahmet Yaşar, “Bugüne kadar bildiklerimiz alışılagelmiş kasko sigortaları. Sektör olarak elektrikli bir aracın nasıl sigortalanması gerektiğini çözdük. Karşımızda otonom bir toplu taşıma aracı var. Dolayısıyla otobüs üreticisinin ürün sorumluluğu mu ya da yazılım geliştiricinin ürün sorumluluğu mu, veyahut alan sağlayıcı operatör belediyenin sorumluluğu ile yolun sigortalanması sorumluluğundan mı bahsetmemiz gerektiğini anlamak için Ar-Ge çalışmalarımızı yürütüyoruz. Biz bugüne kadar oto sigortalarında üçüncü şahsa verilen sorumluluğu biliyorduk. Otonom araçlarla birlikte neyi sigortalayacağımız ve sorumluluklar konusu şimdi daha kompleks bir hale geldi” dedi. Quick Sigorta’nın konuyla ilgili çalışmalarını sürdürdüğünü de sözlerine ekledi.
Trafik sorunu otonom toplu taşıma araçlarıyla çözülecek!
Programın bir diğer konuğu Atalay Taşkoparan ilk otonom toplu taşıma aracı OTONOM e-ATAK projesiyle ilgili, “Trafik, günümüzde dünyanın büyükşehirlerinin sorunu. Trafiğin çözümü ile ilgili çalışmalara baktığımızda paylaşımlı araçlardan çok söz edildiğini görüyoruz. Ancak büyükşehirlerde paylaşılan araçların yolcu beklemesi sebebiyle trafik sorununa özellikle gün başlarında ve sonlarında olumsuz etki ettiğini görüyoruz. Yakın dönemde San Francisco’da yapılan araştırma sonucunda, gelecekte trafikte göreceğimiz bireysel otonom araçların trafik sorununa çözüm olmayacağı, fakat paylaşımlı araçların boyutları büyütülerek toplu taşıma aracı olması durumunda, ortaya katlamalı şekilde faydalar silsilesi çıkacağını biliyoruz. Biz bu nedenle sürücüsüz toplu taşıma araçlarını hedefledik. Bu projenin arkasında büyük bir yapay zekâ oluşumu var. Birçok mühendislik disiplini bir arada çalışıyor. Türkiye’deki faaliyetlerimizde de birçok genç Türk mühendisine istihdam sağladık. Türkiye’deki mühendislik eğitimi bu proje için çok uygun” şeklinde konuştu.
ADASTEC, dünya çapında birçok ilke imza attı
ADASTEC, dördüncü seviye otonom sürüş teknolojisi geliştiren bir yazılım firması. Geliştirdiği otonom sürüş yazılımını, KARSAN’ın elektrikli otobüsü olan e-ATAK ile entegre eden ADASTEC, dünyanın ilk sürücüsüz elektrikli otobüsü olan OTONOM e-ATAK’ı, rakiplerinden önce ortaya koymayı başardı. ADASTEC, sürücüsüz otobüsün ilk uygulamasını, bir Avrupa Birliği Projesi olarak, Romanya’nın Ploeşti şehrinde bulunan Endüstri Parkı içerisinde hayata geçirdi. Bunun ardından ADASTEC, ABD’de planlanan çeşitli otonom toplu taşıma pilot projeleri kapsamında, Michigan State Üniversitesi’nin (MSU) kampüsü içerisinde tanımlı bir rotada, sürücüsüz olarak yolcu taşıma hizmetini, üç yıl süre ile verme iznini, NHTSA’dan (National Highway Traffic Safety Administration) aldı. Bu izin kapsamında, diğer bir OTONOM e-ATAK otobüsünü, KARSAN’ın da desteği ile, ABD’ye götürdü ve MSU kampüsü içindeki rotada yolcu taşımaya başladı. Bu gerçekleştirme ile ADASTEC, ABD’de otobüs kategorisinde “Yolcu Taşıma Lisansı” alan ilk Seviye 4 otonom firması oldu. Bu operasyonda, OTONOM e-ATAK otobüsü, Üniversite’nin öğretim üyelerini ve öğrencilerini, otopark bölgesi ile kampüs binaları arasında taşımaktadır. Bu uygulama, bugün dahi Amerikan Ulaştırma Bakanlığı’nın otonom projeleri listesindeki tek otobüs uygulamasıdır. Diğer bir OTONOM e-ATAK, son olarak Norveç’e satıldı ve gerekli güvenlik testlerinin TUV Nord tarafından yapılması ve yolcu taşıma izninin Norveç Ulaştırma Bakanlığı tarafından verilmesi sonrasında, Norveç’in turistik şehri Stavanger’de, liman ile şehir merkezi arasındaki toplu taşıma operasyonuna başladı. Yolcuların bilet kullanarak yararlandıkları bu hizmet kapsamındaki araç, Avrupa Birliği ülkeleri içinde, sürücüsüz çalışan ilk otobüs olma özelliğini taşımaktadır. Bugün itibarı ile ADASTEC’in sunduğu teknolojik özellikler, şehirlerine daha sürdürülebilir, daha güvenli ve daha konforlu bir toplu ulaşım hizmetini sağlamak isteyen, gelecek vizyonu gelişmiş belediye başkanları, toplu taşıma otoriteleri ve operatörlerinin de gözdesi olmuştur. Tüm bu başarılı uygulamaları hayata geçirmiş olan OTONOM e-ATAK, dünya yolculuğuna, geçtiğimiz yılın başında, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde tanıtılan bir tören sonrasında başlamıştır.
Quick Sigorta, ADASTEC’e yaptığı yatırım ile hem teknolojiye olan yatırımlarını sürdürüyor hem de sigortacılığın nereye evrileceği konusundaki Ar-ge çalışmalarını devam ettiriyor olacak.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)