Hayalleri yüzlerdeki ilk gülümsemeyi görebilmek

SBÜ Derince Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Ulusal İşitme Tarama Referans Merkezi Oldu             Ulusal Yenidoğan İşitme Tarama Programı kapsamında tüm hazırlıklarını tamamlayan SBÜ Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bakanlığı tarafından Ulusal..

Hayalleri yüzlerdeki ilk gülümsemeyi görebilmek

SBÜ Derince Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Ulusal İşitme Tarama Referans Merkezi Oldu

            Ulusal Yenidoğan İşitme Tarama Programı kapsamında tüm hazırlıklarını tamamlayan SBÜ Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bakanlığı tarafından Ulusal İşitme Tarama Referans Merkezi unvanı kazandı.

 Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi konferans salonunda gerçekleştirilen Belge Takdim  Törenine, Kocaeli İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Şenol Ergüney, Başkanlar Uz. Dr. Mürsel Durmaz, Op. Dr. Onursal Varlıklı, Op. Dr. Coşkun Güler, Hastane Başhekimi Doç. Dr. Hüseyin Şaşkın, idareciler ve çalışanlar katılım sağladı.

Ulusal İşitme Tarama Referans Merkezi belgesini Başhekim Doç. Dr. Hüseyin Şaşkın ve Klinik Eğitim ve İdari Sorumlusu Doç. Dr. Adin Selçuk’a takdim eden Kocaeli İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Şenol Ergüney “Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile afiliye olduktan sonra çok ciddi aşamalar kaydetti. Sağlık Bakanlığımızın bize vermiş olduğu ödenekleri, biz de elimizden geldiği kadar etkili kullanarak en modern cihazları Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesine kazandırmış olduk. Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesinin referans merkezi olmasında emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

Hastane Başhekimi Doç. Dr. Hüseyin Şaşkın ise Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak Ulusal İşitme Tarama Referans Merkezi unvanı almalarından duyduğu memnuniyeti belirterek, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Kliniklerinin yaptığı başarılı çalışmalarla bölgeye örnek teşkil ettiğini bildirdi.

   HAYALİMİZ YÜZLERİNDEKİ İLK GÜLÜMSEMEYİ GÖREBİLMEK

            Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Kliniği olarak uyumlu  ve ekip ruhu içerisinde çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Doç. Dr. Adin Selçuk “Hastanemizde 4 Doçent, 4 Uzman, 3 Asistan hekim, 2 odyolog ve 7 odiyometrist ile yenidoğan işitme engelli çocukların teşhis, tedavi, tanımlanması ve programlarının tamamlanmasında titizlikle çalışmaktayız. Bu genç ve heyecanlı ekibin bir hayali vardı. Duyamayan bebekleri burada tedavi edelim ve kulaklarına ilk ses gittiğinde yüzlerindeki ilk gülücüğü biz görelim istiyorduk ve bu hayalimize yaklaşmış durumdayız” dedi.

                   KOKLEAR İMPLANT’DA UYGULANACAK

Uygulama için gerekli olan iki işitme ünitesi, yenidoğan işitme tarama ünitesi, Klinik ABR,  ameliyathane koşullarında gerekli olan altyapı, donanım ve odyolog desteği ile teknik olarak hazır durumda  olduklarını belirten  Selçuk  “Daha önce hastanemizde yenidoğan işitme engelli çocuklara tanı alabilmekte ve bir an önce işitmelerinin sağlanabilmesi için uygun merkezlere sevk edebilmekteydik.  Ancak çok büyük mutlulukla söyleyebilirim ki,  referans merkezi sertifikamızı almış bulunmaktayız.  Bunun için her türlü donanıma sahip hale geldik, başvurumuzu yaptık ve başvurumuz Sağlık Bakanlığımız tarafından kabul edildi. Böylece işitme engeli tanısı almış bebeklere gerekli olan tetkiklerin hepsini tamamlayarak cihazlamadan sonra biyonik kulak dediğimiz koklear implant ameliyatlarınında yapılmasıyla işitmelerini sağlamış olacağız” dedi.

    TAM BİR EKİP UYUMU GEREKİYOR

          Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Adin Selçuk İlimizde tüm yenidoğan bebeklerin doğdukları hastaneden henüz ayrılmadan işitme taramasından geçirilmekte olduğunu vurgulayarak   “Psikolog, klinik odyolog, odiyometrist, KBB Cerrahı, Radyolog işbirliğiyle ve ekip uyumuyla işitme engelli çocukların işitme rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Taraması sonucunda işitme engeli saptanan çocuk bir üst referans merkezinde işitmelerinin sürekli takipleriyle koklear  impleant ameliyatlarına  hazır  hale getiriliyor. Bunun için tabi ki bir ekip uyumu gerekiyor.” diye konuştu.

         SBÜ Derince Eğitim Ve Araştırma Hastanesi ile İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Çocuk Ergen Kadın ve Üreme Sağlığı Hizmetleri Birimi Ulusal İşitme Tarama Referans Merkezi ile koordineli çalışmalar yürütülen Klinikte; Yenidoğan İşitme Referans Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Selahattin Genç, Doç. Dr. Halil Erdem Özel, Uz. Dr. Sinem Daşlı ve Uz. Dr. Sebla Çalışkan görev yapıyor.

                   ULUSAL YENİDOĞAN İŞİTME TARAMA PROGRAMI NEDİR?

           Ülkemizde doğan her bin bebekten 3’ü ileri derecede işitme kaybı ile doğmaktadır. Bu bebeklerin tespit edilememeleri halinde ileride işitme kaybı olan ve buna bağlı psiko-sosyal sorunlarla karşılaşılabileceği düşünülmektedir. Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı ulusal yenidoğan işitme tarama programı çerçevesinde tüm yenidoğan bebeklerin doğumdan sonraki 1. aylarında işitme taramalarının tamamlanması, işitmesinde problem tespit edilen bebeklerin 3 aylık olana kadar referans merkezlerinde tanılarının saptanması ve gerektiği takdirde 6 aylık olmadan önce işitmelerinin sağlanması hedeflenmektedir.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL